Radiaalirenkaan rakenne

Radiaalirenkaan osat
Radiaalirunko
Radiaalirenkaiden on kestettävä paljon. Siksi erityisesti maatalous- ja maanrakennusrenkaissa radiaalirungon on oltava joustava, vakaa ja vahva. Tämän vuoksi useita kerroksia viskoosia, nailonia, polyesteriä tai teräskaapeleita asetetaan kohtisuoraan ajosuuntaan nähden. Helmen ja helmen välillä kulkevat säteittäiset kaapelit ovat rinnakkain ja muodostavat 90 asteen kulman.
Rungon lujuus riippuu seuraavista tekijöistä:
- kaapelien määrä
- kaapelimateriaalin laatu (vetolujuus ja joustavuus)
- runkokerrosten määrä
Rungon vahvuus määrittää renkaan suurimman sallitun paineen. Paine ja ilman tilavuus renkaassa puolestaan määrittävät suurimman sallitun kuorman (kantavuuden). Koska maatalous- ja maanrakennusrenkaiden tilavuus vaihtelee suuresti käyttötarkoituksen mukaan, myös niiden kantavuus ja sallittu nopeus vaihtelevat.
Vyö- ja runkokerrokset
Renkaan vyö koostuu kahdesta tai useammasta viistosti asetetusta kaapelikerroksesta, jotka sijoitetaan rungon päälle. Vyö muodostaa yhdessä kulutuspinnan kanssa yhtenäisen rakenteen, joka ei veny tai lyhene ajon aikana. Vyön tehtävänä on muodostaa kulutuspinnan kanssa jäykkä ja vakaa kokonaisuus.
Kulutuspinta
Renkaan puhutuin osa on kulutuspinta – se osa, joka on kosketuksessa maahan tai tienpintaan. Kulutuspinta on valmistettu kumista, ja maatalous- ja maanrakennusrenkaiden segmentissä on tarjolla laaja valikoima kulutuspintakuvioita. Oikean kuvion valintaan vaikuttavat usein pito tai hyvä viillonkestävyys. Lisäksi kulutuspinnan syvyys voi vaihdella huomattavasti rengaskohtaisesti. Kulutuspinnan kumin on aina oltava halkeamia, taipumaa, muodonmuutoksia ja kulumista kestävää.
Olkapäät
Olkapäät muodostavat siirtymäkohdan kulutuspinnan ja sivuseinämien välillä.
Sivuseinämät
Renkaan sivuseinämät antavat rungolle joustavuutta ja elastisuutta. Tämä mahdollistaa sen, että radiaalirengas voi muotoutua ja vaimentaa iskuja. Sivuseinämien tulee kestää säätä, tärinää ja liikettä. Sivuseinämien kumi koostuu joustavasta kumiseoksesta, joka suojaa rungon rakennetta. Myös renkaan merkinnät sijaitsevat sivuseinämällä.
Helmi
Helmet muodostavat yhteyden renkaan ja vanteen välille. Tämä estää renkaan liukumisen vanteella. Helmen ulkoreunassa on "murtaja", joka toimii suojana. Se estää myös hiekan ja lian pääsyn renkaan sisään. Maanrakennusrenkaissa, joilla on suuri halkaisija ja matala vanteen reunus, rengas voidaan täyttää vain rajoitetulla paineella asennuksen aikana. Tätä kutsutaan asennuspaineeksi. Jos tämä paine ylitetään, helmi voi työntyä vanteen reunan yli – mikä on erittäin vaarallista.
Tubeless/Tubetype-rakenne (TL/TT)
Sisärenkaalliset renkaat (Tube-Type) sisältävät ohuen, ei-ilmatiiviin kumikerroksen, joka on kiinnitetty rungon sisäpuolelle. Tämä kerros estää runkoa ja sisärengasta vaurioitumasta rungon kaapelikerrosten takia. Sisärenkaattomissa renkaissa (TubeLess) on rungon sisäpinnalla ilmatiivis kumikerros, jota kutsutaan myös nimellä "innerliner" tai tubeless-kerros.